TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 19.,
Emma
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Folyamatos az értékgyűjtő munka 2015.02.24


A Tolna Megyei Értéktár Bizottság ülésén összesen 48 felterjesztésről döntöttek, melynek eredményeként a Tolna Megyei Értéktár újabb 17 értékkel gyarapodott. A kezdeményezők főként az egyes települések értéktárai voltak, de egyházközösség, magánszemély, és több egyesület is élt a felterjesztés lehetőségével.

 

Kulturális örökség kategóriában került az Értéktárba:

Gólyavár

A Kapos-völgy egyik terasz-szigetén épült vár, melynek egyik tulajdonosa az a bizonyos Csák nembéli Péter, akinek utódai a Dombói, Dombai nevet vették fel. A vár falai között több alkalommal megfordult Tinódi Lantos Sebestyén, akinek első műve, a Jázon és Médea Dombó várában íródott 1537-38 táján. A török uralom után a vár lerombolását rendelték el, köveit Dombóvár mezőváros magtárának felépítéséhez, a Kapos töltéséhez és egyéb építésekhez használták fel.

Kaposmenti fehérhímzés

A Kaposmenti fehérhímzés a régió fehér hímzéseinek szerves része, amely gazdag motívumkinccsel, egy-egy növényi ornamentika változatos megjelenítésével, a 19. század második felétől vált a Kapos-Koppány völgyének meghatározó népi díszítő művészetévé, különösen a férfiingek esetében.

Kossuth-szoborcsoport

Az első felelős független magyar kormány tagjait ábrázolja a dombóvári Szigeterdőben található Kossuth-szoborcsoport, amely – mint pesszimista, az akkori ideológiának nem megfelelő alkotás – eredetileg 1951-ig a Parlament előtt állt, mígnem a Rákoskeresztúri Új Köztemetőbe vitték. A szobrokat 1959-ben Antal István helyi községi tanácselnök Dombóvárra szállíttatta, és sor került a műemlékké nyilvánításra is.

Györkönyi Pincefalu

A XVIII. században betelepített német lakosságtól származik a szőlőtermesztés ismerete Györkönyben, ahol a környék homokos talaja kedvezőnek bizonyult a szőlészetre, melynek velejárójaként számos présházat is építettek. A présházakkal beépített terület kb. 113 ezer négyzetméter, ám az összesen 420 présház száma a háború után jelentősen csökkent.

A szekszárdi Művészetek Háza, valamint a Bogár tanya védett műemléki értékeknek számítanak.

Sallangokkal díszített rézveretes szügyhám

A hagyományos magyar fogathajtó kultúra részeként ismeretes, gyökerei a XIX. század elejéig nyúlnak vissza. A magyar szügyhám teljes egészében kézzel varrott és csak a történelmi Magyarország területén használták. Ma már csak nagyon kevesen tudják elkészíteni, viszont számos világbajnokunk is ilyen szerszámokat használt.

Fekete István író munkásága

A kivételes magyar író számos emlékhellyel rendelkezik, könyvei több mint 10 millió példányban fogytak el, és 12 nyelvre lettek lefordítva.

Gyönk környéki sváb hímzés

A Hessen környékéről érkező németek hozták magukkal kultúrkincseiket, köztük a sváb hímzést is. Más tájegységek kézimunkáiban kiegészítő motívumként, ám ezen a környéken fő- illetve alapmotívumnak számít az ún. subrika. A subrikás minta egyedivé tette a különböző szőtteseket, két ugyanolyan ing sosem készült.

Német nemzetiségi tájház

Lakner András evangélikus lelkész magángyűjteménye több mint harminc éve látogatható a gyönki tájházban, ahol a protestáns vallású németek tárgyi kultúráját ismerhetjük meg.

 

Egészség és életmód kategóriában került az Értéktárba:

Gunarasi gyógyvíz

Gunarasfürdő gyógyhatású vizét már korábban is ismerték, gyógyvízzé nyilvánítására több mint három évtizede került sor. A gyógyturizmus alapját a magas fluorid tartalommal rendelkező alkáli-hidrokarbonátos, bevizsgált gyógyvíz képezi, ami számos betegség, tünet kezelésére alkalmas.

 

Agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában került az Értéktárba:

Szekszárdi kadarka, kékfrankos és bikavér különálló értékeknek számítanak, ám mind a három tétel a Szekszárdi Borvidékhez tipikusan kötődő, egyedi helyi értéknek tekinthető.

 

Épített környezet kategóriában került az Értéktárba:

Gyönki Evangélikus Templom és a Gyönki Református Templom

Előbbi a Dél-Dunántúl legnagyobb evangélikus temploma, amelynek a XVIII. század végéig nyúlnak vissza gyökerei. A templom Reppman Gyula aradi műépítész tervei szerint készült, neogótikus épület, a stílus számos jegyét magában foglalja. Utóbbi a református templomok jellemzően letisztult formaiságával bír. A torony alatti bejárat felett latinul Mária Terézia királynő kőbe vésett építési engedélye látható. A templom orgonája Angster József keze munkája, 1910-ből.

Magyary-Kossa kastély

A kastély Magyary-Kossa Sámuel régi csallóközi családból származó ügyvéd tulajdona volt, 1830-39 között épült, klasszicizáló barokk stílusban, és a falu gazdasági és kulturális központja volt.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás