TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 25.,
Márk
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Fiatalok a megyéért 2014.03.04


Hetedik alkalommal díjazták a civileket

Hetedik alkalommal adta át a A Tolna Megyei Önkormányzat „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” és a „Bazsonyi Arany Mecénás-díj” elismerő címet. Az idei fődíjas az Ozorai Fiatalok Szervezete Egyesület. A Bazsonyi Arany Mecénás – díjat pedig Brauer János, a Hungária Takarékszövetkezet elnöke vehette át.

„Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” elismerésre a megyében bejegyzett civil szervezetek pályázhattak, pályázatukban pedig javaslatot tehettek egy olyan vállalkozásra, magánszemélyre, aki nagymértékben támogatja a civilek tevékenységét, és ezért érdemes lehet a „Bazsonyi Arany Mecénás-díj” elismerő címre. A pályázatokat bizottság értékelte, amely szakmai tagokból és azon civil szervezetek vezetőiből áll, akik már átvehették „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” díjat.
A díjakat ünnepélyes keretek között a Civilek Napja alkalmából, január 30-án adták át. A díjátadón L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke azt mondta: „Sohasem lehet túlértékelni a civil szervezetek tevékenységét”.
Dr. Puskás Imre, a megyei közgyűlés elnöke, "Az Év Tolna Megyei Civil Szervezet" elismerés alapítója szerint a díj a Tolna megyei szervezetek szerteágazó tevékenységének pillanatképe.
Az idei pályázati kiírásra a korábbinál kevesebben jelentkeztek, ám a pályamunkák minden eddiginél nagyobb gonddal készültek - mondta Dr. Say István, a bíráló bizottság szakmai vezetője.

"Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete" címet idén az Ozorai Fiatalok Szervezete Egyesület vehette át. Az egyesület kilenc éve szervezi a helyi fiatalok életét, közösséget formál, megismerteti lakóhelyük értékeit, lehetőséget ad a kreativitás kibontakoztatására és tartalmas, minőségi, egyúttal szórakoztató programokat, régiókat átfogó rendezvényeket szervez. Táncstúdiójuknak több, mint 50 fiatal a tagja. Fontosnak tartják a fiatalok helyben tartását. „A 21. század számos változást tartogat, amelyek minden korosztályt kihívások elé állítanak, kiváltképp a fiatalokat, akik nem minden esetben tudják eldönteni, miként reflektáljanak ezekre” – mondja Boda J. Szabolcs, az egyesület elnöke.

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete pályázat különdíját vehette át a Tolna Megyei Méhész Egyesület, amely 1985-ben jött létre, 2003 óta működik egyesületi formában mintegy 400 fővel. Céljuk a magyar méz, különösen az akác népszerűsítése. Az egyesület tagjai összesen 27 ezer méhcsaláddal rendelkeznek. Rendszeresen mézadományokkal segítik a rászorulókat, határon innen és túl. Így támogatásukat élvezi például az Esőmanók Alapítvány, de a dévai árvák is kóstolhatták már a Tolna megyei mézet, köszönhetően a szervezet által nyújtott mézadománynak.

Különdíjat kapott még a Kisszékelyi Kulturális Egyesület, amely 15 éve működik településükön. Azzal a céllal hozták létre, hogy szerepet vállaljon a település történetének feltárásában, a hagyományok megőrzésében, szabadidős programok szervezésében, segítse a közösség és környezetének fejlődését, természeti kincseinek megóvását. Az elmúlt évek során látható jelet hagytak a környezetükben: az új fakereszt a falu központjában, a felújított templomlépcső a, Szentháromság szobor, a virágos utcakép, a gondozott sírkert és kálvária mind-mind kitartó munkájukról tanúskodik. Új értelmet adtak a valamikori iskolaépületnek: iskolatörténeti kiállítás és helytörténeti gyűjtemény várja a hozzájuk látogatókat. „A faluért dolgozni nagy feladat. Ehhez múltunkat is meg kell ismertetni mindenkivel. Azokkal, akik most élnek itt, akik ideköltöztek, illetve, akik elvándoroltak, de mindig kötődni fognak Kisszékelyhez, valamint azokkal is, akik most hallanak rólunk első alkalommal. Mert a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”– mondja Pajor Ágnes, az egyesület elnöke.

_____________________________________________________________

Brauer János – a civilek mecénása
A civil szervezetek erejét nem csupán a lelkesedés, az ötletek sora, az összefogás adja. A pályázati források mellett szükség van a társadalom azon tagjaira is, akik felismerik e közösségek értékét és képesek támogatásukkal segíteni őket az eredményes munkában.
Tolna megyében sokatmondóan cseng az a név, amely mögött nem pusztán egy pénzintézeti vállalkozás vezetője, hanem a kultúrát, sportot szerető, a civilek hiánypótló működését segítő mecénás áll. Évtizedek óta ad otthont helyi művészek alkotásainak, de a térség amatőr sporttevékenysége is támogatóra talált a személyében. Az intézmény, amelynek élén áll nemcsak nagy rendezvények fő szponzora, de mintegy 100 civil szervezet és más intézmények is részesülnek a támogatásában.
Percel-díj, gróf Károlyi Sándor-díj, Az év vállalkozója-díj, Szövetkezeti munkáért elismerés, Beszédes József-díj, Takarékszövetkezeti Érdemérem, „A Tolna megyei művészetért” plakett jelzik, hogy nem csak egy vállalkozás, hanem egy olyan ember áll a háttérben, akinek szakmai és művészetpártoló munkáját széles körben nagyra becsülik.

„Csak egy nyereséges vállalkozás tud társadalmi és közterheket vállalni”- vallja Brauer János, a Hungária Takarékszövetkezet vezetője, akinek a pályázó civil szervezetek javaslata alapján ítélte oda a bizottság a Bazsonyi Arany Mecénás – díjat.

 

Wessely Judit

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás