TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 23.,
Béla
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Ciprusi konferencián vett részt a megyei fejlesztési ügynökség 2017.11.30


A Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. 2017. november 23-24. között részt vett az Európai Technológia és Innovációs Platform (ETIP) Okos Hálózatok az Energetikai Átmenetért (SNET) workshopján, amelyet Nicosiában, Cipruson tartottak.

kép1

2017. második félévében a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség SET-UP (Okos energetikai átalakulás a regionális teljesítmény fokozásáért) PGI01484 Interreg Europe projektjének keretében is áttekintett magyarországi fejlemények felkeltették az Európai Bizottság figyelmét, főként a Központi Okos Mérés Zrt. magyarországi, azon belül is paksi fejlesztései. Ebből az apropóból kapott meghívást Nicosiába az Ügynökség.

A rendezvényen az energiaipar és a nemzeti hatóságok képviselői találkoztak Olaszországból, Szlovéniából, Máltáról, Magyarországról, Romániából, Bulgáriából, Horvátországból, Görögországból és Ciprusról, hogy megvitassák a nemzeti és regionális kutatás-fejlesztési és innovációs projektek eredményeit, sikereit és kihívásait.

A két napos workshop az ETIP SNET szervezetének és tevékenységeinek bemutatásával kezdődött, majd a közelmúltban elfogadott ETIP SNET 2016-2025 kutatási és innovációs útiterv bemutatására került sor.

Ezt követően az ETIP SNET céljainak megfelelő négy szekcióüléssel folytatódott a program, amelyeken a nemzeti és regionális kutatás-fejlesztési és innovációs projektek eredményeit mutatták be az előadók. Ennek formáját olyan, a kutatási és fejlesztési projekteket összegyűjtő kerekasztal beszélgetések adták, amelyek nemzeti és uniós képviselők között zajlottak. Céljuk a nemzeti vélemények összevonása, a jövőre vonatkozó kutatás-fejlesztési témák összegyűjtése, a tanulságok és a megvalósítás perspektíváinak megvitatása volt.

kép2

A kétnapos eseményen Bán Róbert, a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője képviselte Magyarországot. Előadásában részletesen kitért a Központi Okos Mérés Zrt. tevékenységére, annak paksi vetületeire, valamint megemlítette a Proteus Zrt. elektromos mobilitási és ellátó infrastruktúra létrehozására irányuló törekvéseit is. Ahogy az ilyenkor szokás, bemutatásra kerültek a SET-UP projekt általános céljai, valamint annak magyarországi jó gyakorlatai is (például a dél-alföldi Smart Synergy Project is). A magyarországi példákat felvonultató előadás hozzájárult ahhoz, hogy az Európa dél-keleti régiójának integrált energetikai akciótervében magyar vonatkozású, jellemzően a SET-UP projekt témájához kapcsolódó kérdéseket és dilemmákat figyelembe lehessen venni.

Röviden a SET-UP projektről, valamint a KOM Zrt. mintaprojektjéről:

A Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség partnerként működik közre a SET-UP INTERREG EUROPE nemzetközi együttműködési projektben. Elsősorban a háztartások áramfogyasztásának okos mérésével, az ahhoz kapcsolódó társadalmi (szemléletformálási), gazdasági (az áramszolgáltatók üzleti modelljei), valamint finanszírozási (köz- és magánforrások biztosítása okos mérők telepítésére, okos hálózatok kialakítására) szempontokkal foglakozik a pályázat.

A KOM Zrt. az energiahatékonyság növelését, a mérési infrastruktúra modernizálását, a rendszerszabályozási problémák kezelésének elősegítését, szemléletformálást, valamint a megújuló energiaforrások és kapcsolt kiserőművek rendszerbe integrálhatóságának támogatását tűzte ki célul. Ennek során számos olyan információ jut a szervezet birtokába, amely lehetővé teszi az okos mérés országos bevezetéséhez szükséges javaslatok megfogalmazását is. A 2015. szeptembertől 2018. szeptemberig terjedő un. Központi Intelligens Hálózat Mintaprojektjük keretein belül jelenleg mintegy 70.000 db okos-mérőből érkezik adat. Elsősorban távhő és víz mérések, de a villamos és földgáz mérések is megkezdődtek már. A Központi Intelligens Hálózat Mintaprojekt keretében Tolna megyéből Paks városa került kiválasztásra, mint a projekt megyei céltelepülése.

További információk a SET-UP projektről

A projekt eredményeiről folyamatos tájékoztatás olvasható a http://www.interregeurope.eu/set-up/, angol nyelvű honlapon.

A SET-UP projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg az INTERREG EUROPE Programon belül.

kép logó

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás