TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 19.,
Emma
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Bekerült az értéktárba a grábóci búcsú 2015.06.15


Kiemelt nemzeti érték lett a gyulaji dámszarvas, új elemmel gazdagodott a megyei értéktár – derült ki a Tolna Megyei Értéktár Bizottság csütörtöki soros ülésén.

ÉRTÉKTÁR-AE AJ700

Célba ért a bizottság korábbi felterjesztése, ami alapján nemrég kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a gyulaji dámszarvast – derült ki az ülésen.

A grábóci szerb ortodox búcsú valódi értéket képvisel, így felveszik a Tolna Megyei Értéktárba – döntöttek a bizottság tagjai.

Mint azt dr. Say István elnök elmondta, a búcsú több száz éves hagyományra tekint vissza. Nem pusztán Tolna megyei esemény, hanem a magyarországi szerbek országos búcsúja, ami rengeteg érdeklődőt, látogatót vonz. A búcsú előtt megtartott körmenet és az alkalmazott liturgiai elemek egyaránt különlegesek – fejtette ki.

A szekszárdi értéktár bizottság felterjesztése nyomán a bizottság megvizsgálja annak lehetőségét, hogy három közismert szekszárdi borfajta bekerülhet-e megyei értéknél magasabb védelmi kategóriába. A három szóban forgó borfajta a kadarka, a szekszárdi bikavér és a kékfrankos. A bizottság úgy döntött, hogy a kérdésben kikéri a borászok szakmai véleményét. Az elnök emlékeztetett, eddig egyedül a tokaji aszú vívta ki a hungarikum minősítést.

Dr. Say István elmondta, négy-öt olyan épület szerepel a megyei műemlékvédelmi jegyzékben, melyeket a teljes megsemmisülés veszélye fenyeget. Ezek Gyönkön, Nagyszékelyen és Felsőhídvégen találhatók. Az elnök hozzátette, a tulajdonosoknak sajnos sokszor nem áll módjában megóvni az épületeket.

Több új helyi értéktár bizottság is alakult Tolnában. Az áprilisi ülés óta Kisszékelyen, Nagyszékelyen, Szakályon, Felsőnyéken és Magyarkeszin jött létre egy-egy új helyi bizottság.

Tolna megyében egyébként mintegy 400 helyi érték található, ezek mintegy fele szerepel a Tolna Megyei Értéktárban.

(Forrás: szöveg és kép Steiner Viktor, kadarka.net)

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás