TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 19.,
Emma
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Az Integrált Területi Program elfogadásával folytatódik a munka 2015.04.30


Április 30-án megtartott ülésén fogadta el a Tolna Megyei Közgyűlés a megye Integrált Területi Programját (ITP), amely tartalmazza a 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklussal összefüggő célkitűzéseket. A Közgyűlés támogatta a megyei önkormányzat „Beszédes József 2020” elnevezésű gazdasági programját is, amely a költségvetési lehetőségekkel, a társadalmi, környezeti és gazdasági adottságokkal összhangban fogalmazza meg a jövő feladatait.

_DSC9697-1

A testületnek dr. Soczó László megyei rendőrfőkapitány számolt be Tolna megye 2014. évi közbiztonsági és közlekedésbiztonsági helyzetéről. A rendőrfőkapitány kijelentette, Tolna megyében rend van, és ennek fenntartására a feltételek is adottak. A megye közbiztonsági helyzetének javítása érdekében a rendőrség együttműködik a Tolna Megyei Önkormányzattal, a Kormányhivatallal, valamint a települési önkormányzatokkal – zárta gondolatait dr. Soczó László.

A beszámolót követően Fehérvári Tamás elnök megjegyezte, hogy a megye közös érdeke a hatékony bűnmegelőzés, éppen ezért a megyei önkormányzat továbbra is támogatja az e célra irányuló együttműködést.

A Közgyűlés döntésének köszönhetően határidőre teljesült az a központi elvárás, hogy a megye 2015. május 11-ig fogadja el Integrált Területi Programját. A dokumentum elfogadásáig számos lehetőség adódott arra, hogy a megye szereplői kifejtsék véleményüket, illetve kiegészítési javaslatokat tegyenek a Programmal kapcsolatosan.

A Tolna Megyei Önkormányzat területfejlesztési szakemberei a Közgyűlés alelnökével, Ribányi Józseffel látogattak el a településekre, hogy személyesen egyeztessenek a fejlesztési elképzelésekről. Az április közepén megrendezett Területfejlesztési Konferencia is ezt a célt szolgálta, az eseményen a önkormányzatok szakemberei, polgármesterei véleményezhették a Programot. Egészen az utolsó pillanatig volt lehetőség a dokumentum alakítására, az ülés keretein belül megfogalmazott javaslatok is bekerültek az ITP-be, amelyet a Közgyűlés döntésével véglegesítettek.

Saját fejlesztési dokumentumát valamennyi megye (illetve megyei jogú város) az említett határidőre elfogadja, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntését követően, várhatóan júniusban lesznek elérhetőek a pályázati kiírások.

Az Integrált Területi Program intézkedései a munkahelyteremtésre, a jövedelmek növekedésére, az élhető környezet kialakítására helyezik a hangsúlyt.

A Közgyűlés egy másik fontos dokumentumot is elfogadott: a „Beszédes József 2020” a költségvetési lehetőségekre alapozva és a megye adottságait figyelembe véve vázolja fel a közeljövő terveit. A gazdasági program Beszédes József életműve iránti tiszteletből fakadóan viseli a „Beszédes József 2020” címet. Beszédes elévülhetetlen érdemeket szerzett a Sárvíz, a Kapos és a Sió szabályozásával. Felismerte, hogy a megyehatárokat átívelő fejlesztésekben együttműködésre és partnerségre van szükség.

Tolna megye fejlődése ismét közös munkát igényel, amelynek sikerét a megyei önkormányzat koordinációs tevékenysége által kívánja elősegíteni. A megyei önkormányzat tervei között szereplő Sió projekt megvalósítása ugyanolyan szakértelmet és összefogást igényel, melyet egykor Beszédes József is megteremtett a folyószabályozások korában.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás