TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 29.,
Auguszta
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Az emberek érzései, véleménye, mintsem a statisztika számít 2017.10.17


Településvezetők beszéltek a biztonság megteremtésének helyi szintű lehetőségeiről és gyakorlatáról a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács keddi ülésén, amelyet Ribányi József, a megyei közgyűlés alelnöke nyitott meg. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Túrós András a települések biztonságának fenntartását helyezte előadása fókuszába. A tanácskozáson részt vett továbbá dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, és szép számmal képviseltették magukat a Tolna megyei hatóságok, önkormányzatok és civilek is.

DSCN2271

Első alkalommal jelent meg a Tanács ülésén Szabó Csaba rendőrezredes, akit nemrégiben megyei rendőr-főkapitánnyá neveztek ki. Mint elmondta, eddig többnyire üldözte a bűnt, ám a megelőzéssel jóval eredményesebb munkát lehet végezni. Ehhez azonban a civilek, az önkormányzatok és a hatóságok összefogására van szükség, amit a rendőrség is támogatni fog a jövőben.

Karl Béla, Nagymányok polgármestere kifejtette, mennyi munka és elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy egy településen rend legyen. A kisváros sokat lépett előre a közbiztonság terén, a heterogén viszonyokra tekintve és a múltban jellemző morális válsághoz képest – vázolta a kiindulópontot Karl Béla. A fejlődés kulcseleme, hogy az emberek munka által teremtsék meg egzisztenciájukat, hiszen amíg dolgoznak, kevesebb esély áll fenn a köztulajdon rongálására, illetve randalírozásra. Fontos továbbá az is, hogy a helyiek minden potenciális csalót, házalót figyelnek, ezáltal a rendőröket hasznos információkkal tudják segíteni.

Karl Béla egyébként kiemelte a bonyhádi rendőrséggel kialakított kiváló kapcsolatukat is, amelyet hozzászólásában maga a rendőrkapitány erősített meg. Elmondták, hogy az emberek biztonságérzetét javítja, ha minden ügyet alaposan kivizsgálnak, és a bűntettek nem maradnak következmények nélkül.

Nem a bűnüldözési statisztikák számítanak, hanem inkább a lakosok érzései és véleménye – mutatott rá Karl Béla, aki szerint a legtöbbször előny, ha egy 2700-as lélekszámú településen a polgármester mindenkit ismer.

DSCN2304

Illés László, a Tanács titkára kijelentette: láthatóak az eredmények Nagymányokon, ami a polgármester munkáját minősíti.

Horváth Zsolt, dunaföldvári polgármester fontosnak tartotta, hogy megfelelő infrastruktúra szolgálja a rend megteremtését. Véleménye szerint több pilléren nyugszik a biztonság, mégpedig a rendőrség, a polgárőrség és a mezőőrök munkáján legfőképp. A városvezető aláhúzta: a közbiztonság nagyban befolyásolja egy település élhetőségét, s az együttműködésen alapuló bűnmegelőzés ezért is rendkívül lényeges.

Dr. Túrós András a modern Magyarország sikertörténetének, és a bűnmegelőzés meghatározó tényezőjének titulálta a polgárőr rendszer kiépülését. Az elnök rámutatott: eleinte sokan szkeptikusak voltak a polgárőrséggel szemben, mára azonban minden kétséget kizáróan támogatásra méltó civil mozgalomként ismerik őket.

DSCN2288

A számokat tekintve is van okuk a büszkeségre, hiszen az ország településeinek kétharmadában működik polgárőr egyesület. Összesen 61 ezer tagot számlálnak, igaz, a fiatalok megszólítása komoly kihívásokkal állítja szembe őket. Megoldásként számos programot indítanak, köztük iskolai mintaprojektet, melyben az ifjúság egyfajta lokálpatrióta szemlélettel ismerkedhet meg.

Kiderült az is: Tolna megyében 74 egyesület működik, ami az országos átlagot reprezentálja. Széles János megyei elnök hangsúlyozta: laptopokkal, autókkal és egyéb eszközökkel hatékonyabban képesek teljesíteni szolgálatukat, köszönhetően az önkormányzatok támogatásának.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás