TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 25.,
Márk
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

A megye civiljei a mi hőseink 2016.02.02


A Civilek Napja alkalmából ismét bővült az Év Tolna Megyei Civil Szervezete cím, és a Bazsonyi Arany Mecénás Díj birtokosainak köre. Február 1-jén a Vármegyeháza dísztermében tizedik alkalommal került sor a Tolna Megyei Önkormányzat díjátadó ünnepségére, amelyen Fehérvári Tamás a helyi hősök szükségességére hívta fel a figyelmet. A rendezvényen jelen volt számos civil szervezet képviselője, megyei vezetők, és Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki a közgyűlés elnökével átadta az elismeréseket.

_DSC7982

Fehérvári Tamás szerint Tolna megyének, közösségeinknek, és az itt élő embereknek helyi hősökre van szükségük. Az apró hőstettekkel is jobbá és boldogabbá lehet tenni a mindennapi életet, és ezt a megye civiljei végzik a legáldozatosabban. A civilek önként vállalnak egy rendkívül nehéz feladatot, amelyet sokkal hatékonyabb és közvetlenebb módszerrel képesek teljesíteni. Az állam lehet szervezett, lehet gondoskodó, de nem minden esetben tudja mentorálni a legkisebb ügyeket. Mi azonban jól tudjuk, hogy az apró ügyek is lehetnek jó ügyek, amelyekért érdemes és szükséges is kiállni – emlékeztetett az elnök.

A civilek sikerességének alapja, hogy egy jó ügy érdekében végzik munkájukat, és mindezt az otthonuk iránt érzett szeretetükből fakadóan teszik. A hátrányos helyzetű emberek megsegítése, a faluszépítés, kultúraépítés, vagy az értékek és érdekek védelme egytől-egyik olyan missziók, amelyek a térség jobbá tételét szolgálják. Valamennyi civil szervezetnek és mecénásnak egyaránt hálával tartozunk, hiszen ők akkor is folytatják a munkát, ha idén éppen nem ők lesznek a díjazottak. Töretlen lelkesedésük és hitük további küldetések felé irányítják őket, mert ilyenek az igazi hősök – zárta beszédét Fehérvári Tamás.

Fülöp Attila a civilek tevékenységét méltatva kijelentette, hogy a kormányzat számára rendkívül fontos a visszacsatolás, amelyet a szervezeteknek köszönhetnek. A helyettes államtitkár az önkéntességet és a közösségteremtést nevezte a civilek legfőbb erősségének.

Minden évben egy bíráló bizottság választja ki Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete díj nyerteseit. A testület – amelynek tagjai között a már korábban elismert civil szervezetek vezetői is jelen vannak – dr. Say István elnöklésével idén ismét összeült. Az elnök a bizottság munkáját illetően osztotta meg tapasztalatait a vendégekkel. Mint elmondta: minden évben komoly kihívás megítélni az évek és évtizedek óta működő szervezetek munkáját. Jellemző, hogy a díjra esélyes egyesületek tevékenysége teljesen eltérő – hívta fel a figyelmet Dr. Say István.

A megyei önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is két különdíjat, egy fődíjat illetve egy mecénás díjat adományozott.

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete pályázat különdíjasa a Mözsi Német Nemzetiségi Klub lett, amelynek méltatásából kiderült: immár huszonöt éve alakult meg, és nem csak a még fellelhető tárgyi emlékek gyűjtését, hanem a nemzetiségi kultúra ápolását is céljául tűzte ki. Dalaikat arany minősítésű kórusuk élteti tovább, gondolnak a fiatalokra, és a helyi óvoda nemzetiségi csoportjait is lelkesen támogatják.

Szintén különdíjat nyert a dombóvári „Tolna megye természeti értékeiért” Alapítvány, amely a megye nyugati részén már két évtizede kiemelkedő ifjúságnevelő és szemléletformáló munkát végez. A fiatalokat és felnőtteket számos módon bevonják a természetvédő munkába. Ha kell, odútelepeket hoznak létre, ha kell, sérült madarakat mentenek. A szervezet tulajdonában lévő múzeumi anyag a legjelentősebb ornitológiai gyűjtemény a megyében. Tagjaik kutató munkájának köszönhetően lett védett természetvédelmi terület, majd ramsari vizes élőhely Pacsmag. Munkájukban szerencsésen ötvöződik a nevelés, a terepi megfigyelés, valamint a kutatás és a kiadványok megjelentetése.

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete címet idén a Tolna Megyei Felnőtt Diabetesesek Egyesülete nyerte el. A fődíjas szervezet majd húsz éve alakult meg, és jelenleg közel kettőszáz tagot számlál megyeszerte. Oktatnak, támogatnak, egészségnapokat és ingyenes vizsgálatokat szerveznek. Havi klubfoglalkozásaikon orvosok és szakemberek mutatják be a legújabb kutatási eredményeket, gyógyszereket és eszközöket. Tavaly rendkívül nehéz anyagi helyzetbe kerültek, és a megszűnést is fontolgatták, mégsem adták fel, hiszen hittek az ügyükben. Az elmúlt három évben 4000 ingyenes vércukormérőt osztottak ki a megyében. A cukorbetegség megelőzése és kezelése nélkülük kevésbé lenne hatékony. Jelmondatuk: „Egy csipet megelőzés többet ér, mint száz mázsa gyógyítás!”

A Bazsonyi Arany Mecénás díjat idén Amrein Károly vehette át. A Dél-dunántúli Közlekedési Központ operatív igazgatója huszonöt éve támogatja a megye közösségeit. Olyan ember, aki nem a problémát látja, hanem a megoldást keresi. Vezetőként és magánemberként egyaránt szolgálja a közösséget, melyben él: ott állt például a szüreti napok és a pünkösdi fesztivál támogatói között is. De a sportolók, ifjú tehetségek vagy a kiránduló gyerekek is szívesen gondolnak rá, hiszen számos alkalommal segítette már őket. Kultúra-szponzoráló tevékenysége is jelentős: könyveket, könyvbemutatókat, kiállításokat is támogatott már.

A Tolna Megyei Önkormányzat facebook oldalán képgaléria érhető el: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.481443135375144.1073741873.342604982592294&type=3

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás