TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 18.,
Andrea
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

60 éve pusztított a dunai jeges árvíz 2016.03.17


Az 1956-os dunai jeges árvíz 60. évfordulója alkalmából nagyszabású emlékkonferenciát rendez a Tolna Megyei Önkormányzat és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság március 22-én, a Víz Világnapján. A jubileumi eseményen Áder János köztársasági elnök is jelen lesz – jelentette be Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke. Az érintett települések szöveges és képes emlékeiből nyílt kiállítás mutatja be a 60 éve történt árvízi eseményeket a Vármegyeházán, ahol a jövő keddi emlékkonferencia kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a megyei önkormányzat, a vízügy és az érintett települések vezetői.

_DSC8954

Örömmel fogadtuk a vízügy és az érintettek javaslatát, hogy a hat évtizede bekövetkezett eseményekre méltó keretek között emlékezzünk meg – tájékoztatta a sajtó képviselőit Fehérvári Tamás. A megyei önkormányzat támogatta a kezdeményezést, hiszen a megemlékezés is fontos része a megelőzéssel összefüggő munkának, emellett pedig egy a megyét érintő ügyről van szó. Külön megtiszteltetés, hogy a víz, az élővilág és a természet megóvását szívügyének tekintő Áder János köztársasági elnök is elfogadta Tolna megye meghívását.

Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője vázolta a programot, amely a három vízügyi igazgatóság szakmai előadásaival veszi kezdetét a Vármegyeháza dísztermében, majd Bogyiszlón folytatódik emléktábla avatással, valamint Báta, Sióagárd és Bogyiszló polgármestereinek megemlékező beszédeivel.

Az emlékkonferencia kísérő rendezvényekkel egészül ki: március 18-án Sióagárdon, 19-én pedig Bátán tartanak helyi programokat, amelyeken az árvízi jubileumra tekintettel avatnak egységes emléktáblát.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a jeges árvíz kapcsán mesélt a rendkívül kritikus helyzetről. Mintegy 57 helyen szakította át – az akkoriban sokkal alacsonyabb és gyengébb – töltéseket a víz, amely jégtáblákkal együtt zúdult a falvakra és térségeikre. A mai töltések azonban magasabbak és erősebbek, így egy hasonló mértékű árvíz manapság nem okozna problémát. Összesen 38 ezer ember dolgozott a települések és lakóik megóvásáért.

Tóth István, Bogyiszló polgármestere elmondta: a falu szinte teljes mértékben elpusztult, ugyanakkor megújult is. Csak azok az építmények maradtak fenn, amelyek téglából épültek, s az áradást követően már csak ennek megfelelően építkeztek a helyiek. A polgármester emlékeztetett: az 1945-ös árvíz is jelentős károkat okozott a településnek, ám az 1956-os jeges árvíz nagyobb mértékű pusztulást okozott. Emberéleteket ugyan nem veszítettek, viszont annál több jószágot követelt a temérdek jeges víz. A településvezető szerint a helyiek sosem hagyták hátra szeretett otthonaikat, inkább alkalmazkodtak és megtanultak együtt élni a vízzel.

Gerő Attila, Sióagárd polgármestere is rendkívülinek nevezte az árvizet, mely miatt utcák dőltek össze a faluban. A házak nagy része vályogból készült, így számos család kényszerült téglából újjáépíteni otthonát.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás